Kategorier
Folk som får ting til å skje

Kulturarv i bruk på Øvre Verket

Ann Cathrin fra Ulefoss Kulturarv forteller Olines historie. Alle foto: Maren Sandbakk

I de gamle arbeiderboligene på Ulefoss jobber en engasjert gjeng for å skape en møteplass for lokalbefolkningen og en attraksjon for tilreisende. Det som i dag er igjen av de mange små boligene jernverkseier Cappelen samlet og flyttet til Ulefoss for å huse arbeiderne sine på 1800-tallet, rommer i dag flere små virksomheter, utstillinger, restauranten Spiseriet og et fredfullt og idyllisk uterom.

De siste fem årene har det skjedd mye på Øvre Verket. Antallet turister som finner veien hit om sommeren har økt, men leder av venneforeningen, Mette Sanden, har også som mål at Øvre Verket skal være en møteplass for lokalbefolkningen. Blant annet arrangeres en rekke konserter og foredrag på Spiseriet utover høsten, samt julemarked i desember.

Ben Zweerts steker brød i steinovnen på Øvre Verket.

For oss i KRAFT-prosjektet var det interessant å høre om driften på Øvre Verket og hvilke planer og tanker driverne har om utviklingen av stedet. Driver av Spiseriet og Ulefoss gjestebrygge og bobilparkering, Gerben Pietersma, har sett en økning i antall gjester som benytter seg av bobilparkeringen i sommer, noe som også kommer Spiseriet og Øvre Verket til gode.

For å nå målet om at Øvre Verket skal bli en møteplass for lokalbefolkningen, er driverne opptatte av at det må bli mulig å gå trygt fra sentrum til Øvre Verket. Vi stiller spørsmålet: Hva må til for å knytte Øvre Verket sammen med Ulefoss sentrum?

  • Det er funnet en gammel vei som går fra Øvre Verket og mot sentrum. Den kan utbedres og tas i bruk.
  • Gangfelt for trygg kryssing av Jernværksvegen inn til sentrum
  • Tydelig skilting nede på gjestebrygga, som viser veien både til bobilparkeringen, Øvre Verket og inn til sentrum
  • Skilting fra sentrum mot Øvre Verket, bobilparkeringen og gjestebrygga

Hva er gevinsten av disse tiltakene?

  • En opplevelse av at Ulefoss har flere tilbud ved å fremheve de eksisterende
  • Større bruk av sentrum
  • Økt trivsel
  • Økt gjestetilfredshet
  • At flere av innbyggerne benytter seg av tilbudene som finnes

I tillegg til utstillinger finner du disse virksomhetene på Øvre Verket:

Selfie fra drivermøte på Øvre Verket. Bak fra venstre sitter prosjektleder i KRAFT, Marit Svalastog, Anna fra Nome antikvariat, Ann Cathrin fra Ulefoss Kulturarv, tommel opp bak undertegnede er Mette Sanden, Randi driver Håndarbeidsbua, Susanne driver Marjas Fotogalleri, og Heidi er fra Ulefoss Rammeverksted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *